2009. augusztus 29., szombat

A legmagasabb rendű hozzáállás a növénytermesztéshez

A bio és biodinamikus művelési mód képes leghatékonyabban helyreállítani az ökológiai egyensúlyt a mezőgazdasági művelés alá vont területeken, így gyógyítja a Földet, a megtermelt növények pedig tápanyagokban, hatóanyagokban páratlanul gazdagok.
A vegyszermentes növénytermesztés három legfontosabb szintje:

1. Bio gazdálkodás: A növényvédőszerek, mesterséges hozamfokozók és genetikailag módosított fajok teljes kizárása a gazdaságból. A biogazdálkodás még nem jelenti automatikusan a talaj támogatását és az ökoszisztéma megóvását a jövőbeli növénytermesztés számára.

2. Biodinamikus gazdálkodás: A gazdaság egy komplett, önmagát ellátó ökoszisztémát alkot, ahol a farmer, a növények, az állatok, a Nap, a Hold és más kozmikus erők egymásra hatása és egyensúlya biztosítja évről-évre a megújuló termést és növekedést. A vetés és aratás meghatározott ritmusban, a Hold ciklusainak figyelembevételével történik, csak állati és emberi erőt használnak a föld művelésére. A termőföld megújulását speciális trágyázási eljárásokkal és vetésforgó alkalmazásával érik el.

3. Tanúsított biodinamikus gazdálkodás: A legmagasabb rendű biogazdálkodás a világon és a legnehezebben elérhető tanúsítvány. A havonta (!) történő szigorú ellenőrzés biztosítja a korábban ismertetett alapelvek maximális teljesülését úgy, hogy a bio-diverzitás és az ökoszisztéma megóvása a lehető legmagasabb fokú legyen. A farm egy élő, holisztikus organizmus, amely minden résztvevője számára - az egysejtűtől az emberig - biztosítja az élő tápanyagok és energiák folytonos körforgását. Az egyetlen tanúsító szervezet a Demeter International, amelynek tanúsítványa a világon a legnehezebben megszerezhető ökológiai tanúsítvány. A Luna Nueva farm rendelkezik Demeter tanúsítvánnyal.

Az Organic Mission termékek alapanyagainak döntő többsége rendelkezik bio és biodinamikus tanúsítvánnyal a termesztés helye szerint illetékes országban. A jelenlegi szabályozás szerint ez nem érvényes automatikusan hazánkban, mivel a más országban termelt bio és biodinamikus alapanyagokat egy magyar tanúsító hatósággal is tanúsíttatni kell. Ez korántsem egyszerű folyamat, mivel nemcsak a terméket, hanem a szállító járművet vagy a tárolás céljára szolgáló raktárat is tanúsíttatni kell, amely jelentősen megemeli a költségeket.
Ezért az Organic Mission termékek dobozain csak a fenti folyamat végigvitelét követően lehet majd az alapanyagokon túl magát a készterméket is bio, vagy biodinamikus jelöléssel fémjelezni. A tanúsíttatási folyamat lezárultáig is a termékek alapanyagainak bio, ill. biodinamikus tanústványai természetesen rendelkezésünkre állnak. (Bár ez a tanusíttatási folyamat végigvitele a termék minőségét nem, csak az árát fogja befolyásolni.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése